Language

  • Myanmar
  • English
Home » Protocol » Cotton

Cotton

Experiments and Distinct Characteristics
 

1.Crop Name    -     Cotton
2.Sowing Season/region/time    
 - Pre-monsoon / Post-monsoon
 - ဝါအများဆုံးစိုက်ပျိုးသည့် တိုင်းဒေသကြီး (၃) ခုဖြစ်ရမည် ဖြစ်ပြီးဒေသတစ်ခုစီအတွက် စိုက်ပျိုးရာသီတူ (၂) ကြိမ်စမ်းသပ်ရမည်။ 
 - အနည်းဆုံးစမ်းသပ်မှု (၂) ကြိမ် 
3.Experimental Design        
RCB Design  (degree of freedom :df-12)
4.Plot Size        
Spacing – 60 x 90 cm ၉၀ (10 plt row = 12 row) တစ်ကျင်းလျှင် မျိုးစေ့နှုန်း (၃-၅) စေ့နှုန်းစိုက်ပျိုးရပါမည်။ အပင်ပေါက်စုံပြီးရွက်စစ် (၂-၃) ရွက် ထွက်ပြီးချိန်တွင် တစ်ကျင်း (၁) ပင်ချန်၍ သားခွဲရပါမည်။
5.Check Variety    
Local High Yield Variety (eg – Ngwe Chi-6၊ Shwe Taung-8)
6.Fertilizer rate
Basal-Compound (15 : 15 : 15) 1 bags၊ half of Compound and Urea will be applied in flowering and အပိန့်၀င်ချိန်.
7.Care and Management
Irrigation and weeding. 
8.Duration            
မျိုးစေ့ချသည့်ရက်မှစ၍ စတင်ရေတွက်ပြီးစတုတ္ထအကြိမ်ဝါကောက်ပြီးချိန်ထိ သက်တမ်းအားဖြင့် ၁၄၀ ရက်သားအထိသတ်မှတ်ပါသည်။
9. Plant Height    
အပင်အမြင့်အားပန်းစပွင့်ချိန်နှင့် ဝါသီးစကွဲချိန်တို့တွင် အစေ့ရွက်ထွက်သည့် နေရာမှ ခေါင်ညွန့်အဆုံးအထိတိုင်းတာပါသည်။ 
10. Plant Type    
75 % flowering plant shall be recorded the type of plant. (eg – spread and erect)
11.Stem Color
Stem shall be recorded the stem color from 75 % flowering plant. (eg – green and purple)
12.Leaf Color    
၇၅ % ပန်းပွင့်စုံချိန်တွင် ရှိသောအပေါ်ထိပ်ညွန့်မှ ရေတွက်လျှင် အောက်ဖက် (၃) ကိုင်းမြောက် တွင် ရှိသောအရွက်အရောင်အားမှတ်တမ်းတင်ခြင်းဖြစ်ပါသည်။
13.Leaf Hair    
၇၅ % ပန်းပွင့်စုံချိန်တွင် ရှိသောအပေါ်ထိပ်ညွန့်မှ ရေတွက်လျှင် အောက်ဖက် (၃) ကိုင်းမြောက်တွင် ရှိသောအရွက်၏ အမွှေးအားမှတ်တမ်းတင်ခြင်းဖြစ်ပါသည်။ (eg - ရွက်မွှေးထူ၊ ရွက်မွေးအသင့်အတင့်ထူ၊ ရွက်မွှေးပါး၊ ပြောင်ချော)
14. Flower Color    
၇၅ %နှင့်အထက် ပန်းပွင့်စုံချိန်တွင် ဒုတိယသီးကိုင်းနှင့် အထက်တွင်ရှိသောသီးကိုင်းများမှ ပန်းပွင့်များ၏အရောင်အားမှတ်တမ်းတင်ခြင်းဖြစ်ပါသည်။ (eg – Yellow၊ Pale Yellow၊ whether or not spots)
15. Fruit Shape
သက်တမ်းအားဖြင့်ရက် (၉၀) (သို့) ဝါသီးမကွဲခင်နှစ်ပတ်အလိုတွင် ပထမမှတတိယသီးကိုင်း အတွင်းရှိသောသီးလုံးများအား မှတ်တမ်းတင်ခြင်းဖြစ်ပါသည်။ (eg - round၊ oval၊ conic)
16. Number of node 
အစေ့ရွက်ထွက်သည့် နေရာမှ စ၍တိုင်းတာသည်။
17. အဖိုကိုင်းအရေအတွက်
ဝါသီးစကွဲချိန်တွင်ရှိသောအဖိုကိုင်း (ပင်မပင်စည်မှ ထောင့်ကျဉ်းပုံထွက်သောကိုင်း) များအားရေ တွက်ခြင်းဖြစ်ပါသည်။ (eg -2-3 branches)
18 Number of branching fruit    
ဝါသီးစကွဲချိန်တွင်ရှိသောအမကိုင်း(ပင်မပင်စည်မှ ထောင့်ကျယ်ပုံထွက်သောကိုင်း)များအားရေတွက်ခြင်းဖြစ်ပါသည်။ (eg – 10-15 branches)
19. Cotton/plt
ဝါသီးစကွဲချိန်မှစ၍ ကောက်သိမ်းထားသည့် ဝါပေါက်များအားရေတွက်ခြင်းဖြစ်ပါသည်။ 
20. ဝါတစ်ပေါက်အလေးချိန်
ဒုတိယအကြိမ်ကောက်သော    ဝါပေါက်များမှ (၁၀) ပေါက်အား ပျှမ်းမျှယူ၍ ချိန်တွယ်ထားခြင်း ဖြစ်ပါသည်။ 
21.ဂွမ်းထွက်ရာခိုင်နှုန်း    
ဂွမ်းထွက်ရာခိုင်နှုန်းဆိုသည်မှာဝါပိဿာ (၁၀၀) ကြိတ်လျှင် ရရှိလာသည့် ဝါဂွမ်းအလေးချိန်ကို ခေါ်ဆိုပါသည်။ တွက်ချက်နည်းမှာ
22. ဂွမ်းမွေးအရှည်
ဝါဂွမ်းစေ့တစ်စေ့အားဘယ်ညာဖြန့်၍ ခေါင်းဘီးဖြင့်ဖြီးပီးအစွန်းနှစ်ဖက်အားစံပေတံဖြင့် တိုင်းတာ ၍ ရရှိလာသောအရှည် (မီလီမီတာ) အားဖော်ပြထားခြင်းဖြစ်ပါသည်။
23. ဂွမ်းမွေးချောမွေ့မှု    
ဝါဂွမ်းအားချောမွေ့မှုတိုင်းကိရိယာဖြင့် တိုင်းတာ၍ (Micronaire) ဖြင့် ဖော်ပြပါသည်။ (eg – 3-4 Micronaire)
24. ခိုင်ခံ့မှု    
ဂွမ်းမွေးခိုင်ခံ့မှုအားပြတ်အားတိုင်းကိရိယာဖြင့် တိုင်းတာ၍ ပေါင်/မီလီဂရမ် ဖြင့်ဖော်ပြပါသည်။ (eg – 8 lb/miligram)
                                 ဂွမ်းမွှေးအလေးချိန်
ဂွမ်းထွက်ရာခိုင်နှုန်း=--------------------------------- × ၁၀၀
                                    ဝါအလေးချိန်
25. Maturity
ချည်မျှင်ရင့်မှည့်မှုတိုင်းကိရိယာဖြင့် တိုင်းတာသည်။ 
26. တစ်ဧကဝါအထွက်နှုန်း    
ဝါတစ်ပေါက်အလေးချိန်(g) x တစ်ပင်ရှိကောက်သိမ်းဝါပေါက်အရေအတွက်x no of plts/ac
27. 1000 grain weight    
28. Distinct Characteristics
Drought resistant and Pest and disease resistant