မျိုးစေ့ကျွမ်းကျင်မှုဆိုင်ရာကော်မတီ Technical Seed Comitie (TSC) တင်ပြရာတွင် ဆောင်ရွက်ရမည့်လုပ်ငန်းနှင့် မှတ်တမ်းကောက်ယူခြင်းး
၁။ | သီးနှံအမည် | - ပဲစဉ်းငုံ |
၂။ | စိုက်ပျိုးရာသီ/ဒေသ / အကြိမ် | - မိုးရာသီ ၊ ပဲစဉ်းငုံစိုက်ပျိုးသောဒေသများ |
၃။ | အသုံးပြုမည့် စံထားမျိုး | - တောင်သူများအများဆုံးစိုက်ပျိုး နေသော ထုတ်ဝေပြီးမျိုး |
၄။ | အကွက်အရွယ်အစား | - ၂၀ပေအရှည် ၊၁၈ ပေ အကျယ် |
၅။ | တန်းကြား၊ ပင်ကြား | |
သက်ကြီးမျိုး | - ၄.၅ ပေ x ၁ပေ | |
သက်လတ်မျိုး | - ၃ပေ x ၆ လက်မ | |
သက်လျှင်မျိုး | - ၃ပေ x ၆ လက်မ | |
၆။ | စမ်းသပ်ကွက်ပုံစံ | - စမ်းသပ်မျိုးအရေအတွက်ပေါ်မူတည်၍ထပ်ပြုကြိမ် ၃(သို့) ၄ ကြိမ်ထည့်ရန် |
၇။ | မြေသြဇာနှုန်းထား | - တစ်ဧကနှုန်းထား |
ယူရီးယား | - ၂၈ပေါင်/ဧက | |
တီစူပါ | - ၁၁၂ပေါင်/ဧက | |
ပိုတက် | - ၈၄ပေါင်/ဧက | |
ဂျစ်ပဆန် | - ၁၁၂ ပေါင်/ဧက | |
ရွက်ဖျန်းမြေသြဇာ | - ၁ ကီလိုဂရမ်/ဧက | |
၈။ | အပင်ပြုစုနည်းစနစ် | - စိုက်ပြီး (၁) လအတွင်း၁ကျင်း (၁) ပင် ချန်၍ သားခွဲရန် |
၉။ ကောက်ယူရမည့်မှတ်တမ်းများ
၁။ | ၅၀% ပန်းပွင့်ရက် |
၂။ | ရင့်မှည့်ရက် |
၃။ | တပင်ပါသီးတောင့် |
၄။ | တတောင့်ပါအစေ့ |
၅။ | အစေ့ (၁၀၀) အလေးချိန် (ဂရမ်) |
၆။ | သီးတောင့်အရောင် |
၇။ | သီးတောင့်ပေါ် အစင်းပါရှိမှု |
၈။ | သီးတောင့်ပေါ်ရှိအစင်းအရောင် |
၉။ | ပန်းပွင့်အရောင် |
၁၀။ | ပန်းပွင့်ပေါ်ရှိအစင်းအရောင် |
၁၁။ | ပင်စည်အရောင် |
၁၂။ | အရွက်ပုံသဏ္ဍာန် |
၁၃။ | ကိုင်းဖြာမှု (ပင်စည်မှ ကိုင်းဖြာမှုပုံစံ ကြည့်၍ မှတ်တမ်းယူရန်) |
၁၄။ | အပင်ပုံစံ (အဆုံးရှိပန်းခိုင်/အဆုံးမရှိပန်းခိုင်) |
၁၅။ | အစေ့အရောင် |
၁၆။ | အစေ့ပုံသဏ္ဍာန် |
၁၇။ | ချက်ပုံသဏ္ဍာန် |
၁၈။ | ပိုးမွှားကျရောက်မှု Score |
၁၉။ | ရောဂါကျရောက်မှု Score |
၂၀။ | ထူးခြားသော လက္ခဏာများ |
• Sampling plants &The net-plot yields
• စမ်းသပ်ကွက်အတွင်း (၂ တန်း) ၏ နမူနာ (၅ ပင်) မှ မှတ်တမ်းများ ကောက်ယူရမည်။
• ကွက်ပျောက် (missing hill) ရှိသောနေရာများကို ရှောင်ပါ။
၉.၁။ ၅၀% ပန်းပွင့်ရက်
အလယ်စိုက်တန်း(၂) တန်းပေါ်ရှိ စုစုပေါင်း အပင် ၏ ထက်ဝက် အပင်ဦးရေမှ ပန်းပွင့် သော ရက်ကို စိုက်ပျိုး သော နေ့ရက်မှစ၍ ရေတွက်ပါသည်။
၉.၂။ ရင့်မှည့်ရက်
အလယ် စိုက်ကြောင်း (၂) တန်း ရှိ အပင်ဦးရေ စုစုပေါင်း၏ ထက်ဝက် အပင်ဦးရေမှ သီးတောင့်များ ရင့်မှည့်သော ရက်ကို စိုက်ပျိုးသော နေ့ရက်မှစ၍ ရေတွက်ပါသည်။
၉.၃။ တပင်ပါသီးတောင့်
စိုက်တန်း အလယ် ( ၂ ) တန်းမှ ကျဘမ်း အပင် (၅) ပင်မှ မှတ်တမ်းယူရပါမည်။
၉.၄။ တတောင့်ပါအစေ့
နမူနာ (၅) ပင်ရှိ အတောင့်များ မှ အောင်မြင်သော ကျဘမ်း (၁၀) တောင့် ယူ၍ အစေ့ ရေ တွက် ရပါမည်။ ရရှိသော အစေ့အရေအတွက်မှ ပျမ်းမျှ ယူ၍ မှတ်တမ်းယူရပါမည်။
၉.၅။ အစေ့ ( ၁၀၀) အလေးချိန်
အစိုဓါတ် (၁၂ရာခိုင်နှုန်း) ရှိသောအချိန်တွင် ချိန်တွယ်ရပါမည်။ နမူနာ (၅)ပင်မှ ရရှိသော အစေ့ များ မှ အောင်မြင်သောအစေ့ (၁၀၀) ကိုရေတွက်၍ ချိန်တွယ်ရပါမည်။ ဒသမ (၂) နေရာ အထိ ချိန် တွယ် နိုင် သော ချိန်ခွင်ဖြင့်ချိန်တွယ်ရပါမည်။
၉.၆။ သီးတောင့်အရောင်
- အစိမ်းပြောင်
- အစိမ်းအညိုစင်းပါ
- ခရမ်းရင့်ရောင် များဖြစ်၍ မည်သည့်အရောင်ဖြစ်သည်ကို မှတ်တမ်းတင်ရပါမည်။
၉.၇။ သီးတောင့်ပေါ် အစင်းပါရှိမှု
သီးတောင့်ပေါ် အညိုစင်းပါ/မပါမှတ်တမ်းတင်ရပါမည်။
၉.၈။ သီးတောင့်ပေါ်ရှိအစင်းအရောင်
- အစင်းကြဲ
- အစင်းအသင့်အတင့်ပါ
- အစင်းထူ
- ညီညာသောအစင်းရှိ တို့ကို တွေ့နိုင်၍ တွေ့သည့်အရောင်ကို မှတ်တမ်းတင်ရပါမည်။
၉.၉။ ပန်းပွင့်အရောင်
- အစိမ်းရောင်သန်းသော အဖြူရောင်
- အဝါဖျော့
- အဝါရောင်၊
- လိမ္မော်ရောင်
- အနီရောင်
- ခရမ်းရောင်သန်းသော အနီရောင် တို့ကို တွေ့နိုင်ပြီးတွေ့သည့်အတိုင်း မှတ်တမ်းတင်ရပါမည်။
၉.၁၀။ ပန်းပွင့်ပေါ်ရှိ အစင်းရောင်
- အနီစင်း
- ခရမ်းရောင်စင်း တို့ကို တွေ့နိုင်ပြီးတွေ့သည့် အတိုင်း မှတ်တမ်းတင်ရပါမည်။
၉.၁၁။ ပင်စည်အရောင်
- အစိမ်းရောင်၊ခရမ်းရောင်သန်းသော အစိမ်းရောင် ၊ အနီရောင်တို့ကို တွေ့နိုင်ပြီးတွေ့သည့် အတိုင်း မှတ်တမ်းကောက်ယူရပါမည်။
၉.၁၂။ အရွက်ပုံသဏ္ဍာန်
- ဘဲဥ ပုံ၊ လွန်းပုံသဏ္ဍာန် တို့ကို တွေ့မြင်မှတ်တမ်းတင်ရပါမည်။
၉.၁၃။ ကိုင်းဖြာမှု (ပင်စည်မှ ကိုင်းဖြာမှုပုံစံ ကြည့်၍ မှတ်တမ်းယူရန်)
- ပင်စည်မှ ကိုင်းဖြာမှုပုံသဏ္ဍာန်ပေါ် မူတည်၍ Score သတ်မှတ် မှတ်တမ်းကောက်ရပါသည်။
- ပင်စည်နှင့်အပြိုင် ကိုင်းများထောင်မတ်ခြင်း Score 1
- အသင့်အတင့်ကိုင်းဖြာခြင်း (၄၅ ဒီဂရီခန့်) Score 5
- ကိုင်းဖြာမှု ၉၀ဒီဂရီရှိခြင်း Score 7
- မြေနှင့်နီးကပ်ပြီးတွားသွားသည့်သဏ္ဍာန် ကိုင်းဖြာခြင်း Score 9 တို့ကိုတွေ့မြင်ရသည့်အတိုင်း Score သတ်မှတ်မှတ်တမ်းကောက်ရ ပါသည်။
၉.၁၄။ အပင်ပုံစံ (အဆုံးရှိပန်းခိုင်/အဆုံးမရှိပန်းခိုင်)
- အဆုံးရှိ ပန်းခိုင်ရှိသော အပင်ပုံစံ
- အသင့်အတင့် အဆုံးရှိ ပန်းခိုင်ပုံစံ
- အဆုံး မရှိ ပန်းခိုင်ရှိသော အပင်ပုံစံ တို့ကို တွေ့မြင်ရသည့် အတိုင်း ခွဲခြား၍ မှတ်တမ်းကောက်ယူရပါသည်။
၉.၁၅။ အစေ့အရောင်
- ဖြူဝါရောင်
- နို့နှစ်ရောင်
- လိမ္မော်ရောင်
- အညိုဖျော့ရောင်
- အညိုရောင်
- မီးခိုးဖျော့
- မီးခိုးရောင်
- မရမ်းရောင်
- မရမ်းရင့်
- အနက်ရောင်များတွေ့ နိုင်၍ သိသာထင်ရှားစွာတွေ့ရသော အရောင်ကို မှတ်တမ်းကောက်ယူ ရပါမည်။
၉.၁၆။ အစေ့ပုံသဏ္ဍာန်
- ဘဲဥ ပုံ
- ပဲလုံးပုံ
- လေးထောင့်ပုံ
- ရှည်မျောပုံများတွေ့နိုင်၍သိသာထင်ရှားစွာတွေ့ရသောပုံသဏ္ဍာန်ကိုမှတ်တမ်းကောက်ယူရပါမည်။
၉.၁၇။ ချက်ပုံသဏ္ဍာန်
- ချက်ဖောင်း
- ချက်ရှုံ့ ပုံများတွေ့နိုင်၍ ထင်ရှားစွာတွေ့ရသော ပုံသဏ္ဍာန်ကို မှတ်တမ်းကောက်ယူရပါမည်။
၉.၁၈။ ပိုးမွှားကျရောက်မှု Score
- အဓိကကျရောက်တတ်သော ပိုးမွှားများကို အောက်ပါအတိုင်း အဆင့်ခွဲခြား Score သတ်မှတ် မှတ်တမ်း ကောက်ယူရပါမည်။
- ပိုးမွှားကျရောက်မှု လုံးဝ မရှိခြင်း Score 1
- ပိုးမွှားကျရောက်ခြင်း Score 3
- ပိုးမွှားကျရောက်မှု အနည်းငယ်ရှိခြင်း Score 5
- ပိုးမွှားကျရောက်မှုများခြင်း Score 7
- ပိုးမွှား ဆိုးဝါးစွာ ကျရောက်ခြင်း Score 9
၉.၁၉။ ရောဂါကျရောက်မှု Score
- အဓိကကျရောက်တတ်သော ရောဂါများကို အောက်ပါအတိုင်း အဆင့်ခွဲခြား Score သတ်မှတ် မှတ်တမ်း ကောက်ယူရပါမည်။
- ရောဂါကျရောက်မှု လုံးဝ မရှိခြင်း Score 1
- ရောဂါကျရောက်ခြင်း Score 3
- ရောဂါကျရောက်မှု အနည်းငယ်ရှိခြင်း Score 5
- ရောဂါကျရောက်မှုများခြင်း Score 7
- ရောဂါ ဆိုးဝါးစွာ ကျရောက်ခြင်း Score 9
၁၀။ အထွက်နှုန်းတွက်ချက်ခြင်း
စမ်းသပ်ကွက် အကွက်ငယ် တကွက်အတွင်းရှိ သီးတောင့်များ ကို ခူးဆွတ်၊ခြွေလှေ့ အခြောက်ခံ၊ ပြာလှေ့ သန့်စင်၍အစိုဓါတ် ၈-၁၃% ရှိတွင် ချိန်တွယ် မှတ်တမ်းတင်ပြီး (တွက်ချက်မှု အထွက်နှုန်း) အဖြစ် ပြောင်းလဲရပါမည်။
အကွက်ငယ်အထွက်(ဂရမ်)x၄၃၅၆၀ စတုရန်းပေ
အထွက်နှုန်း (တင်း/ဧက) = ----------------------------------------------
အကွက်ငယ်ဧရိယာ (စတုရန်းပေ) x ၄၅၄ x ၇၂
၄၅၄ = တစ်ပေါင်ရှိ ဂရမ်
၇၂ = ပဲစဉ်းငုံတင်းတွင်ရှိသောအလေးချိန်(ပေါင်)